İSTANBUL ÜSKÜDAR İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Gelecek İçin Söz Bizde e-Sempozyum

Gelecek İçin Söz Bizde e-Sempozyum 15 Nisan Perşembe çevrim içi olarak gerçekleşecektir.
Gelecek İçin Söz Bizde e-Sempozyum

Bu yıl beşincisi düzenlenen "Gelecek İçin Söz Bizde" sempozyumunun teması "Tasarruf ve Verimlilik" olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıllarda yüz yüze gerçekleştirdiğimiz GİS-B sempozyumu yoğun ilgi görmüştü. Bu yıl pandemi sebebiyle çevrim içi platforma aldığımız GİS-B Sempozyumu, öğrenciler, öğretmenler ve üniversitelerin tam desteği ve teveccühü ile yine verimli şekilde gerçekleşti. Bu tür akademik düşünme becerileri ve bilimsel araştırma yeterliliklerini geliştiren çalışmaları her zaman önemsedik ve önceledik. Geleceğimizin teminatı olan siz değerli gençlerimizin, daha iyi ve donanımlı yetişebilmesi için daha nice etkinlikleri hayata geçirmeyi diliyoruz.

 

İnsanoğlunun istekleri sınırsız, bunları karşılayabilecek kaynaklar ise sınırlıdır. Bu sebeple istek ve ihtiyaç ayrımı doğru yapılmalıdır. Mevcut kaynaklar gerektiği kadar kullanılır, ihtiyaçtan fazlası harcanmazsa yaşayan bütün canlılara fazlasıyla yetecektir. Bu anlamda "idareli kullanma, tutumlu olma" anlamlarına gelen tasarruf kavramı tüm dünya için büyük önem taşımaktadır. Tasarruf kavramını daha iyi anlamak için onunla bağlantılı olan "israf, kanaat, iktisat, infak, cimrilik, cömertlik, tüketim, savurganlık..." gibi kavramlar da incelenmelidir.

Tasarrufu değer olarak belirli bir alana hapsetmek doğru değildir. Hayatın hemen her bölümüne yayılan geniş bir etki alanına sahiptir. İnsanlar, sadece sahip olduğu varlıklar için değil bizzat mülkiyetinde olmayan ama büyük ölçekte kendisini ve gelecek nesilleri etkileyecek, yeryüzündeki tüm varlıklar için tasarruf bilinci geliştirmelidir. Bu anlamda, zaman, para, insan kaynakları, eğitim, teknoloji, gıda, giyim ve tarım olmak üzere pek çok alanda tasarruf yolunu tutmalı ve bu konuları dert edinmelidir.  

Günümüz dünyasına hâkim olan tüketim kültürü dil, din, ırk ayırt etmeksizin herkesi bir şekilde etkisi altına almıştır. Yeme içmeden giyim kuşama, gezme alışkanlıklarından sosyal faaliyetlere varana kadar, gündelik hayatın hemen her safhasında tüketim odaklı bir yaşam biçimi normalleştirilmiştir.

İçine doğduğumuz küresel sistem insanların arzularını hedef alarak haz odaklı bir hayat tarzını özendirmektedir. Özellikle gençler için keyif ve lüks içinde yaşamak cazibe noktası haline getirilmiş ve bunun doğal sonucu olarak hazzı önceleyen bir insan modeli ortaya çıkmıştır. Gündelik hazlarını tatmin etmek isteyen modern insan, tüketimi artırmayı çare zannetmiştir. Ancak bu "tüketim çılgınlığı" geçici mutluluklar yaşatsa da kalıcı ve uzun vadeli bir huzur hali getirmemiştir. Deniz suyu içtikçe susayan kişi gibi, mutsuz oldukça tüketmiş, tükettikçe mutsuz olmuştur. Böylece kısır bir döngünün içine girmiştir.

Tüketimin bu denli özendirildiği, parlatıldığı bir devirde tasarruf kavramı ve onun ihtiva ettiği mana arka plana itilmiştir. Kanaat etmek, tasarrufta bulunmak, israf etmemek gibi kadim değerlerimiz hayatın içine sirayet ettiğinde, insanların bilinç düzeyi bu değerlerle yükseldiğinde dünya daha yaşanabilir bir yer olacaktır.

İnsanlar en önemsiz şeyleri bile acil ihtiyaçmış gibi algılamadığında, "moda"yı takip etmek için birbiriyle yarışmadığında, sosyal medya "trend"lerini yakalamak için haddinden fazla harcamalar yapmadığında, "indirim" tuzaklarına düşmediğinde kazanan insanlık olacaktır. Tasarruf, insan emeğini sömüren, birileri açlıktan ölürken diğerlerinin aşırı tokluktan öldüğü ekonomik sistemin hiç hoşuna gitmeyen bir kavramdır. Hayatı hakkı ile anlamlandırmak için bunları idrak etmek ve harekete geçmek durumundayız.

Tasarruf ailede başlar, topluma yayılır. Geleneksel aile yapımızın tasarruf planlamaları için prensip olarak belirlediği çeşitli uygulamalar vardır. Bu uygulamaları tespit etmek, toplumun en dinamik katmanı ve geleceğin teminatı olan siz değerli gençlerimize aktarmak, biz yetişkinlere düşen en önemli vazifedir. Belirlenen bu tasarruf tedbirleri aile bütçesi, ülke ekonomisi ve dünyanın daha uzun süreler yaşanabilir bir yer olarak kalması için özenle uygulanmalıdır.

Bizler, bizden önceki nesillere göre tasarrufu bir değer olarak hayatımıza geçirme hususunda daha zayıf haldeyiz. Onlar, savaşlar ve kıtlıklar sebebiyle "yokluk" çağının çocuklarıydı bizlerse sanayi ve teknoloji marifetiyle aşırı üretimden dolayı "tokluk" çağının çocuklarıyız. Bu anlamda, "Biz bu dünyayı atalarımızdan miras almadık, çocuklarımızdan emanet aldık." sözü son derece manidardır. Her birimiz dünyanın geleceğinden sorumluyuz, bu sebeple sahip olduğumuz kaynakları tasarruf bilinci içinde kullanmalıyız.

"Gelecek İçin Söz Bizde" projesi ile ülkemizin ve medeniyetimizin umudu olan siz değerli gençlerimizin daha iyi yetişmesine zemin hazırlamayı hedeflemiş bulunuyoruz. Gençlerimizin iletişim, organizasyon, birlikte iş yapabilme, araştırma ve akademik düşünme becerilerine büyük katkı sağladığına inandığımız bu projenin arkasında okul müdürlerimiz var. Bu vesile ile okul müdürlerimizi tebrik ediyorum. Böyle bir sempozyuma katılıp bildiri sunan öğrencilerimizi kutluyorum. Sempozyumumuza katkıda bulunan üniversitelerimize ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Destek ve himayelerinden dolayı Sayın Belediye Başkanımız ve Sayın Kaymakamımıza şükranlarımı arz ediyorum.

 

Sinan AYDIN

Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü

 

 

Mimar Sinan Mahallesi Dr. Fahri Atabey Caddesi No 21 Üsküdar Hükümet Konağı B Blok Kat 1,2 NOT Müdürlüğümüze yapılacak şikayet ve isteklerin resmi yazı ile elden veya MEBİM yada CİMER sistemi üzerinden yapılması gerekmektedir. - 0216 201 20 70

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.